Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019


Εύθυμες ιστορίες του χωριού:
«Ἔστι Δίκης ὀφθαλμός, ὅς τὰ πάνθ' ὁρᾷ»


    Φτωχή γυναίκα η κυρά Ματίνα, φτωχό και το σπιτικό της, μα νοικοκυρά άξια, που πάσχιζε πότε με τη εξυπνάδα της και πότε με την καπατσοσύνη της να ζήσει την οικογένειά της. Με μια ρέγκα κάνανε Ευαγγελισμού στο σπίτι τους εκείνη τη χρονιά με τον άντρας της, τα τρία παιδιά τους και την πεθερά της. Με ένα κομματάκι για τον καθένα και μια κατσαρόλα λάχανα από τον κήπο, φάγανε όλοι καλά και είπανε «και του χρόνου»!
     Κόντευε τώρα και των Βαΐων και δεκάρα δεκάρα μάζευε τις οικονομίες της, για να μπορέσει να πάρει λίγο παστό μπακαλιάρο για την ημέρα. Ίσα ίσα που τα κατάφερε να βγάλει έξι μερίδες και η μικρότερη για την ίδια, όπως πάντα. Σαν ζύγωνε το βράδυ της Κυριακής, ετοίμασε τη φωτιά και έβαλε λίγο λάδι και στο τηγάνι να τον τηγανίσει. Εκείνη την ώρα ακούστηκε χτύπημα στην πόρτα και ταυτόχρονα η φωνή του μπάρμπα-Σπύρου του καλαντζή: «Ματίνα! Ματίνα!».  
     Τον είχε ειδοποιήσει πριν μέρες το μπάρμπα-Σπύρο να πάει να της πάρει τα χαλκώματα και να τα γανώσει στο εργαστήριό του, μα αφού δεν είχε φανεί μέχρι τότε, υπολόγιζε πως θα πήγαινε μετά το Πάσχα και όχι μες τη Μεγάλη Βδομάδα. Σκέφθηκε αστραπιαία πως μπορεί να είχε και κάποιο από τα παιδιά του μαζί του για βοήθεια. «Θα το φιλέψω με το δικό μου κομμάτι μπακαλιάρο το παιδί, μα και το μπάρπμα-Σπύρο δεν πρέπει να τον αφήσω έτσι…», είπε μέσα της. Μια άλλη αστραπιαία σκέψη, όμως, την έκανε ν’ αλλάξει αμέσως γνώμη: πήρε το τηγάνι από τη φωτιά και το έβαλε κάτω από το κρεβάτι και δίπλα το πιάτο με το αλεύρι!
     Άνοιξε και μπήκε στο σπίτι ο χωρίς συνοδεία προσκεκλημένος, που αμέσως από τη μυρωδιά κατάλαβε ότι η νοικοκυρά τηγάνιζε, αλλά το θεώρησε φυσιολογικό και δεν έδωσε καμία σημασία. Στην ολιγόλεπτη κουβέντα τους που μεσολάβησε μέχρι την παράδοση των χαλκωμάτων, πέρασε από πίσω τους η γάτα, μ’ ένα από τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο στόμα να στάζει λάδι!
     «Ψιτ! Ψιτ! Πήγες και το βρήκες εκεί που το είχα φυλαγμένο για το βράδυ;», μάλωσε και κυνήγησε τη γάτα η Ματίνα για να δικαιολογήσει και την κρυφή πράξη της, μα εκείνη μ’ ένα σάλτο εξαφανίστηκε από τη μισάνοιχτη πόρτα, χωρίς να αφήσει το μπακαλιάρο στο στόμα!

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 19.8.2019
( Σύντομο βιογραφικό σημείωμα εδώ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου