Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018


Καμενιάνοι Καλαβρύτων:
Αγιασμός στο Λαογραφικό Μουσείο!



     «Τύχη αγαθή» συνέβαλε και παρευρέθηκα με τη σύζυγό μου στον αγιασμό του Λαογραφικού Μουσείου Καμενιάνων Καλαβρύτων. Πέρα από τους ισχυρούς δεσμούς αμοιβαίας αγάπης, φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού που με συνδέουν με το συμμαθητή μου στα γυμνασιακά χρόνια και νυν πνευματικό συνοδοιπόρο κ. Κωνσταντίνο Νικολόπουλου-Καμενιανίτη, με τους Καμενιάνους με συνδέουν κι άλλοι δεσμοί: της φιλίας του πατέρα μου και της συγγένειας της εξ Αγριδίου (Καλαβρύτων) μητέρας μου με πολλούς Καμενιανίτες, από την μεγάλη οικογένεια των «Πουρναραίων».
     Παραμονές Δεκαπενταύγουστου, λοιπόν, και το πανέμορφο χωριό, οι Καμενιάνοι, είχε αρχίσει να συγκεντρώνει τους ξενιτεμένους του για τη μεγάλη γιορτή της Παναγιάς μας, το Πάσχα του καλοκαιριού. Τα σπίτια χαμογελούσαν ορθάνοιχτα και φροντισμένα και οι άνθρωποι χαίρονταν το «καλώς ανταμωθήκαμε» στα δρομάκια του, στις αυλές, στην εκκλησία, παντού! Μετά τη παράκληση στον περικαλλή ιερό ναό του αγίου Αθανασίου από τον π. Νικόλαο, οδηγηθήκαμε στο κοντινής απόστασης σχολείο – νυν λαογραφικό μουσείο – για τον αγιασμό. Εκεί ο χώρος γέμισε κόσμο, και σαν τις παιδικές φωνές άλλοτε, έβλεπες στα πρόσωπα όλων ανάγλυφα ζωγραφισμένη τη χαρά και την ικανοποίηση για την επαναλειτουργία αυτή του σχολείου τους. Τα συναισθήματά τους αυτά μοιραστήκαμε κι εμείς μαζί τους, αφού κάθε πρόοδος σε κάθε χωριό του τόπου μας αντανακλά σε όλη την επαρχία.

Το σχολείο ξαναγέμισε κόσμο!

     Το ιδρυθέν το 1928 δημοτικό σχολείο Καμενιάνων, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν μεγάλες προσωπικότητες, έκλεισε σχετικά πρόσφατα, μη αποτελώντας εξαίρεση από πολλά σχολεία των χωριών της Πατρίδας. Η λήξη της λειτουργίας του αυτή ήταν και μια λαβωματιά στις καρδιές των καλοκάγαθων Καμενιανιτών, που όμως δεν κατέθεσαν τα όπλα.
     Είμαι προσωπικά πολύ υπερήφανος που ο αεικίνητος πρώην συμμαθητής μου Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης πρωτοστάτησε και σ’ αυτή τη δραστηριότητα, με πολλή προσωπική του εργασία, μάλιστα, κι έφερε μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες του αυτό το θεαματικό αποτέλεσμα, σε μικρό χρονικό διάστημα και σε καιρούς με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Σύντομη ξενάγηση μετά τον αγιασμό

Δείγμα εκθεμάτων

      «Είς οιωνός άριστος», λοιπόν, παρόμοιες πρωτοβουλίες και όσο περισσότερους μιμητές βρίσκουν, τόσο ο πολύπαθος τόπος μας θωρακίζεται με τις Αξίες του!

     Αγαπητέ αδελφικέ φίλε, συμμαθητή στα γυμνασιακά θρανία, πολύτιμε συντοπίτη και πνευματικέ συνοδοιπόρε Κωνσταντίνε Νικολόπουλε- Καμενιανίτη, αγαπητοί φίλοι και γείτονες Καμενιανίτες, σας σφίγγω θερμά το χέρι για το πραγματικό αυτό επίτευγμά σας! Πλούσιο σε εκθέματα στολίδι πολιτισμού τώρα το Σχολείο σας, και ήδη Λαογραφικό Μουσείο, περιμένει τους επισκέπτες να θαυμάσουν, να υποκλιθούν, να τιμήσουν, να επαινέσουν, να παραδειγματιστούν, να διδαχθούν! Το πνευματικό ίδρυμα του χωριού σας θα συνεχίσει και πάλι με τη νέα του μορφή να παρέχει παιδεία, σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε. Να είστε πάντα υπερήφανοι για το μικρό χωριό σας με τους μεγάλους ανθρώπους του, εσάς, και οι πρωτοπόρες δραστήριότητές σας πάντα να μας διδάσκουν!

Ξανά στο ίδιο θρανίο, μετά από κάτι δεκαετίες με τον Κώστα Νικολόπουλο,
αυτή το φορά για τις αναμνήσεις και όχι για μάθημα!
Κι εδώ με τον πολύ αγαπητό φίλο Βασίλη Καλογερόπουλο,
τον οποίο ευχαριστώ για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού!

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 16.8.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου