Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Δυσμορφίες αυγών: Πραγματικότητα και προλήψεις


     Βασική τροφή για τον άνθρωπο το αυγό, αλλά και συμβολισμός ζωής, αφού κρατάει φυλακισμένη τη ζωή μέσα του, γίνεται συχνά και μέσο πολλών εθίμων και συνηθειών, αλλά και προλήψεων. Καθόλου άγνωστα, τόσο τα κόκκινα αυγά της Λαμπρής, όσο και τα αυγά της αποκριάς (δείτε αναφορά στο θέμα σε σχετική αρθρογραφία μας ΕΔΩ ), δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω από λαϊκές δοξασίες και στην αποκλίνουσα από τη συνηθισμένη φυσιολογική μορφή του.
     Το ημισχηματισμένο αυγό μπορεί να σημαίνει διάφορα για τους προληπτικούς, που πάντα τα λαμβάνουν υπ’ όψιν, «προστατεύοντας» ανάλογα τη ζωή τους. Ίσως κάποιοι από εμάς, ιδίως όσοι έτυχε να έχουμε στα σπίτια μας μικρά σπιτικά ορνιθοτροφεία, να έχουμε δει αυγό χωρίς το εξωτερικό ασβεστολιθικό περίβλημά του (τσόφλι), αυγό πολύ μικρού μεγέθους -το λεγόμενο και «σημαδαύγουλο»- και αυγό με ανωμαλίες στο τσόφλι του. Ας τα δούμε ένα ένα.
     Στα αυγά χωρίς τσόφλι, το περιεχόμενό τους συγκρατεί μια λεπτή μεμβράνη, που, φυσιολογικά, παρεμβάλλεται μεταξύ του εξωτερικού περιβλήματος και του περιεχομένου. Τούτο οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου, και μπορεί να σημαίνει κι ένα «εύθραυστο» νοικοκυριό. Για τον ίδιο λόγο (έλλειψη ασβεστίου) γεννιούνται και αυγά με πολύ λεπτό τσόφλι, που μπορεί να σπάσει με το άγγιγμα και μόνο, κάτι που, ίσως, να μην είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το αυγό χωρίς τσόφλι είναι κατάλληλο να φαγωθεί.
     Το «σημαδαύγουλο» δεν θεωρείται καλός οιωνός για το σπίτι και την οικογένεια. Το μέγεθός του είναι πολύ μικρότερο του φυσιολογικού, σε μέγεθος κερασιού. Συνήθως το αφήνουν σ’ ένα σταυροδρόμι, να «σκορπίσει το κακό στους τέσσερις δρόμους», ή «στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα». Σχεδόν πάντα από το αυγό αυτό λείπει το κόκκινο μέρος του (κρόκος) και πιθανότατα οφείλεται σε παροδική διαταραχή των ορμονών της κότας ή σε λόγους διατροφής. Αν μια κότα γεννάει συνέχεια τέτοια αυγά, τότε το πρόβλημά της έχει μεγαλύτερη διάρκεια ή είναι μόνιμο. Κατά κύριον κανόνα, τα αυγά αυτά δεν πρέπει να φαγωθούν, ούτε να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
     Δεν είναι εντελώς άγνωστος και ο ανώμαλος σχηματισμός στο εξωτερικό ασβεστολιθικό περίβλημα του αυγού, με ραβδώσεις ή επάρματα και οφείλεται κι αυτός σε έλλειψη ή και μεγαλύτερη εναπόθεση ασβεστίου επάνω του.
     Το δίκορκο αυγό είναι λίγο μεγαλύτερου μεγέθους από το φυσιολογικό, που κάποιες φορές φέρει και ίχνη αίματος στο τσόφλι του. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ταυτόχρονη γονιμοποίηση δύο ωαρίων, ενώ τα ίχνη αίματος οφείλονται σε μικροαιμορραγίες της κότας κατά τη γέννα, λόγω ακριβώς του μεγαλύτερου μεγέθους του. Θεωρείται καλοτυχία για το σπίτι και τους ανθρώπους που κατοικούν σ’ αυτό. Και, φυσικά, το δίκορκο αυγό είναι κατάλληλο να καταναλωθεί.
----------------------------------
Πηγές: Αναμνήσεις των παιδικών χρόνων από το πατρικό μου σπίτι και πληροφορίες από τη γιαγιά και την μητέρα μου-διαδίκτυο.
----------------------------------
     Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο και το διαδίκτυο.
Φυσιολογικό αυγό και "σημαδαύγουλο", σε μέγεθος κερασιού
Αυγό με κηλίδες αίματος
Ανωμαλία στο σχηματισμό του κελύφους
Αυγό χωρίς τσόφλι
Δίκορκο-"τυχερό"(!) αυγό

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 27.7.2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου