Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018


Βιβλιοπαρουσίαση
«Εκτός τροχιάς»
του Γεωργίου Ε. Γεωργάκη
Εκδόσεις «Ηριδανός», 2018



     Συμβολικός αλλά και απόλυτα πραγματικός ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του καταξιωμένου και πολυβραβευμένου Λογοτέχνη, Συγγραφέα και Εκπαιδευτικού κ. Γεώργιου Ε. Γεωργάκη, που εκδόθηκε πρόσφατα.
     Ξεφυλλίζοντας για «την πρώτη ματιά» το βιβλίο που μου αφιέρωσε ευγενικά και τιμητικά ο ποιητής, με μάγεψε ο τρόπος με τον οποίο σκιαγραφεί την πραγματικότητα μέσα από τους στίχους των ποιημάτων του. Όταν αργότερα διάβασα/μελέτησα το πόνημά του, κούνησα πολλές φορές το κεφάλι μου επιδοκιμαστικά για τα ποιήματά του και αποδοκιμαστικά για τον εκτροχιασμό μας.
     «Εκτός Τροχιάς»! Ο ποιητής εκφράζει μέσα από το τελευταίο πνευματικό του έργο τις ανησυχίες του, τις πικρίες, του τον πόνο του για τις εκπτώσεις που εμείς οι ίδιοι κάνουμε στις Αξίες μας. «Κατάντια»; Ίσως να ακούγεται άσχημη η λέξη, αλλά δεν χρειάζεται εισαγωγικά και κάποτε πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και όχι ωραιοποιημένα ή με περιτύλιγμα!
     Αναλογίζομαι πολλές φορές: Οι πρόγονοί μας κράτησαν πολύ καλά φυλαγμένα στα τρίσβαθα της καρδιάς τους για τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς τις Αξίες που μας παρέδωσαν ακέραιες. Κι εμείς, σε καιρούς ειρήνης και ευημερίας τις εκποιούμε και βρισκόμαστε «εκτός τροχιάς».
     «Εκτός τροχιάς»! Από το «χορό των δημαγωγών» (ποίημα στη σελίδα 44), μέχρι τα «φερέφωνα» που
«[…]θα πούνε… ότι τους… πούνε!»
(ποίημα στη σελίδα 45), μέχρι την καταστρατήγηση της «Αιδούς και της Δίκης» (ποίημα στη σελίδα 30), που
«[…]ήτανε του κόσμου
η Αρμονία και η Συναρμογή»
ο ποιητής στηλιτεύει τη φιλαυτία, τον καθένα τους και τον καθένα μας, που γινόμαστε αποδέκτες ή «κοινωνοί» της κάθε καταστρατήγησης.
     «Εκτός τροχιάς»! Ο ποιητής δεν στηλιτεύει μόνο το κάθε μέσον και τον κάθε «μεσάζοντα» της «πληγωμένης πατρίδας». Εκφράζει και το ανθρώπινο παράπονό του, π.χ. μέσα από το ποίημα «Εις φίλον», (σελ. 25) και απορεί πώς μπόρεσε ο «φίλος» ν’ αλλάξει «άγεσθαι και φέρεσθαι» και ν’ αρνηθεί
«[…]τη φιλία τη μακροχρόνια,
τις απίθανες, τις όμορφες μέρες της νιότης μας,
και να στραφεί στην αδιαφορία, στη σιωπή
και στο συμφέρον[…]».
     «Εκτός τροχιάς»! Ο ποιητής όμως δεν καταθέτει τα όπλα! Συνεχίζει να αγωνίζεται, καλώντας σε «πανστρατιά», με το ποίημα του «Η συμμαχία των αγαθών» στη σελίδα 7, γιατί η ελπίδα ζει!  

Η συμμαχία των αγαθών

Κι εσύ κι εγώ κι άλλοι μαζί, όλοι μαζί,
που λαχταρίσαμε τον έρωτα, την ομορφιά, τη ζήση,
εμείς που ποθήσαμε το δίκιο, την ειρήνη, την τιμή,
όλοι μαζί, σε μια ένωση, σε μια συμμαχία,
σε μια πανστρατιά, σ’ ένα δεσμό ακατάλυτο,
να αντιπαλέψουμε τους ανόητους, τους αχρείους,
τους αναίσθητους, τους μακελάρηδες.
Εμπρός, λοιπόν, εμείς οι λίγοι, εμείς οι λιγοστοί,
εμείς οι εκλεκτοί κι η φλόγα μας ν’ ανάψει
και να γίνει πυρκαγιά.

     Πολύ αγαπητέ φίλε και πνευματικέ συνοδοιπόρε Γιώργο Γεωργάκη, είναι η πολλοστή φορά που με τιμάς, αφιερώνοντάς μου πνευματικά σου δημιουργήματα. Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς, όπως σ’ ευχαριστώ που με τιμάς με τον ιερό δεσμό της φιλίας. 
     Σου εύχομαι να περπατάς πάντα να σε πανύψηλες πνευματικές βουνοκορφές!

     Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 28.3.2018

Λίγα λόγια για τον πνευματικό δημιουργό:

     Ο Γεώργιος Γεωργάκης του Ευαγγέλου, γεννήθηκε στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Εισήχθη με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας και υπηρέτησε σε σχολεία Μ.Ε. πολλών περιοχών της πατρίδας μας. Πρόσφερε ακόμα εκπαιδευτική υποστήριξη σε σχολεία της Ελληνικής ομογένειας, σε θέματα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.
     Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει γράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων.
     Έχει δημιουργήσει ακόμα και πολλές μουσικές συνθέσεις πάνω σε δικούς του στίχους, σε γνήσια δημοτική, έντεχνη και λαϊκή μουσική. Ήδη κυκλοφορούν με το όνομά του δύο δίσκοι σε παραδοσιακό στίχο και παραδοσιακή μουσική.
    Είναι Μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Αμφικτιονίας του Ελληνισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου