Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

H Βουλή των Ελλήνων βράβευσε τον Φιλέλληνα Julien Grivel!



     Σε ειδική τελετή στις 9 Φεβρουαρίου 2018 ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης βράβευσε τον Ελβετό Φιλέλληνα Οδοντίατρο Δρα Julien Grivel για την πολυετή και αφιλοκερδή προσφορά του στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τον «σύμβολο της σύγχρονης εποχής». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, πολλές προσωπικότητες και μεγάλος αριθμός φίλων του ουμανιστή οδοντίατρου.  

Η στιγμή της απονομής του τιμητικού μεταλλίου στον Julien Grivel
από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Λίγα λόγια για το έργο του

     Σε άλλες εποχές, που ο κοινωνικός ρατσισμός αντιμετώπιζε μια αρρώστια ή μια αναπηρία με αποστροφή, περιφρόνηση, χλευασμό, έως καταδίκη και κατάρα(!), ο νεαρός τότε οδοντίατρος Julien Grivel αγνόησε κάθε κατεστημένο και πλησίασε τον πόνο ως Καλός Σαμαρείτης. Η πρώτη του κιόλας επίσκεψη ήταν αρκετή να καθορίσει τη μετέπειτα ανθρωπιστική πορεία του! Η για πολλές δεκαετίες στη συνέχεια ανιδιοτελής προσφορά του στους συνανθρώπους μας αυτούς, έγινε σκοπός της ζωής του. Παράλληλα, ένοιωσε πολλές φορές την ανάγκη να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, τις εμπειρίες του και τις διαπιστώσεις του με γραπτά κείμενα, διατριβές και βιβλία.
     Τόσο ως ΑΝΘΡΩΠΟΣ, όσο και ως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, όχι απλά με «Α» και «Ε» κεφαλαίο, αλλά με όλα τα γράμματα κεφαλαία, γλύκανε τον πόνο πολλών συνανθρώπων μας και ως άλλος Σίμων Κυρηναίος τούς βοήθησε να σηκώσουν το σταυρό τους. Και όχι μόνο το σταυρό του σωματικού πόνου, αλλά περισσότερο εκείνον του ψυχικού, που κάποιες φορές είναι πολύ βαρύτερος. Ο καλός του τρόπος, η μελιστάλακτη κουβέντα του.

Λάτρεις και της Ελληνικής φύσης ο Julien Grivel με τη σύζυγό του Χριστιάνα! 
Εδώ: Άνοιξη στο Μέγα Σπήλαιο


     Ο Julien Grivel γεννήθηκε στη Γενεύη το 1943 και σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Από το 1972  μέχρι το 1998 επισκεπτόταν για δύο δεκαπενθήμερα κάθε χρόνο το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», τότε «Λοιμωδών», και προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε ασθενείς με νόσο Hansen.
     Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACDAM στο Μαλί τη Αφρικής και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση οδοντιάτρων και νοσοκόμων, ίδρυσε δύο κέντρα οδοντιατρικής, ένα χειρουργείο και εξασφάλισε τον εξοπλισμό πολλών μαιευτηρίων, τόσο στο χωριό Μπαρουέλι, όσο και στην πόλη του Σέγκου. Από τον Μάιο του 1997 υπήρξε μέχρι πρόσφατα συνεργάτης της οργάνωσης Carrefoure-rue, παρέχοντας οδοντιατρική εκπαίδευση. Παράλληλα, επισκέπτεται διάφορα σχολεία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και μιλάει στους μαθητές για την αξία της προληπτικής οδοντιατρικής.


Μιλώντας σε μαθητές δημοτικού σχολείου στην Κρήτη, 
για την αξία την προληπτικής οδοντιατρικής


     Το 1998 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μετά από εκπόνηση και υποστήριξη της διατριβής του «Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον εικοστό αιώνα».
     Για την προσφορά του στους Έλληνες ασθενείς βραβεύτηκε από πολλούς Συλλόγους και Δήμους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, τιμήθηκε το 1980 με το αργυρό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το 2008 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και έχει τον τίτλο του Φιλέλληνα. Κορωνίδα των τιμητικών διακρίσεων, η βράβευσή του από τη Βουλή των Ελλήνων!
    

Με τον Julien Grivel στην αίθουσα της Βουλής, λίγο μετά τη βράβευσή του


     Πολύ αγαπημένε και πολύτιμε φίλε Julien, στα είκοσι, σχεδόν, χρόνια επαγγελματικής συνεργασίας και στα πολλά περισσότερα ειλικρινούς και αμοιβαίας φιλίας, η λέξη «θαυμάζω» είναι πολύ λίγη να εκφράσω τα συναισθήματά μου στο μεγαλείο της ψυχής σου! Είσαι η προσωποποίηση του αποφθέγματος του Μενάνδρου «ως χαρίεν έστ’  άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή»! Σε ευχαριστώ για την ανιδιοτελή, πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά σου στη χώρα μου! Σε ευχαριστώ για την αληθινή προσωπική φιλία με την οποία με τιμάς!

                            Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 9.2.2018                           https://nikolpapak.blogspot.com/2021/08/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου