Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ημέρα νοσταλγίας, ευγνωμοσύνης και πολιτισμού!




     Μεγάλη ημέρα νοσταλγίας και πολιτισμού η χθεσινή (Σάββατο 14 του Οκτώβρη) για το Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων! Το γύρο του διαδικτύου κάνει το θέμα των εγκαινίων του «Λειβαρτζινού σπιτιού», στο Κέντρο Λαογραφίας και Λειβαρτζινής Παράδοσης». Πολλές, πάρα πολλές οι μεγάλες στιγμές της εκδήλωσης και μία εξ αυτών, το άνοιγμα του «σπιτιού» και η ξενάγηση του κοινού σε αυτό, μετά την εξαιρετικά λαμπρή τελετή!
     Για τις ανάγκες της ξενάγησης, μεγάλες και πανάξιες νοικοκυρές είχαν επιδοθεί σε παραδοσιακές εργασίες, όπως το ζύμωμα1, το (γ)νέσιμο,  το φλούδο2. Βλέποντας κανείς αυτές τις εικόνες3, αναρωτιέται, σαν πόσες χιλιάδες φουρνιές ψωμί να έχουν ζυμώσει, σαν πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα νήμα να έχουν κάνει με το μαλλί που έχουν (γ)νέσει και σαν πόσους τόνους καλαμπόκι να έχουν φλουδίσει τα ευλογημένα χέρια τους για να μας αναθρέψουν!!!
     Εκτενές αφιέρωμα στην τοπική παραδοσιακή κατοικία σε προσεχές άρθρο.
=========================

1 Διαβάστε περισσότερα για το ζύμωμα σε άρθρο στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS:
2 Φλούδος: ξεφλούδιασμα καλαμποκιού (διαβάστε περισσότερα σε άρθρο, επίσης στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS:
3 Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του facebook «Λειβάρτζι  μου αγαπημένο»: https://www.facebook.com/LIVARTZIMOY/


                           Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 15 Οκτ. 2017

2 σχόλια:

  1. Παράδοση:Κατάθεση ψυχής! Νίκο έχεις ΨΥΧΗ!!!! Σε ευχαριστουμε από ψυχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, σ' ευχαριστώ πολύ! Είναι χρέος να ευγνωμονούμε τα χέρια που μας αναθρέψανε με αγώνες και Αξίες! Χρέος μας και να θυμόμαστε, χρέος μας να το λέμε και στα παιδιά μας! Την αγάπη μου!

      Διαγραφή