Πέμπτη 25 Μαΐου 2017


Παρουσίαση Μελέτης* της Παναγιώτας Λάμπρη με τίτλο:
«Αλήθειες και αναλήθειες για τον θάνατο εξεχόντων ανδρών
της Ελληνικής αρχαιότητας»
(Πρώτη δημοσίευση και διαμόρφωση φωτογραφίας: 


     Αν και οι Πασχαλινές διακοπές είναι γεμάτες προετοιμασίες, δραστηριότητες, λατρευτικά καθήκοντα, κατάνυξη και έθιμα, μπορώ να πω ότι έκλεψα χρόνο απ’ όλα αυτά, για να «σκύψω» σε ένα πολύ αξιόλογο σύγγραμμα: Τη μελέτη της πολύτιμης φίλης κ. Παναγιώτας Λάμπρη, με τίτλο «Αλήθειες και αναλήθειες για τον θάνατο εξεχόντων ανδρών της Ελληνικής αρχαιότητας», που δημοσίευσε στην προσωπική της ιστοσελίδα.
     Ανήσυχη, όπως πάντα, η καταξιωμένη Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας Παναγιώτα Λάμπρη, πονάει που πολλοί από εμάς «ελαφρά τη καρδία» υιοθετούμε/αποδεχόμαστε ανακρίβειες για προσωπικότητες που διέπρεψαν στην αρχαιότητα, και όχι μόνο, είτε αυτές οι ανακρίβειες είναι επιπόλαιες, είτε, ακόμα χειρότερα, προϊόντα κακόβουλων και συκοφαντικών κινήτρων και αγνωμοσύνης.
     Η ηλεκτρονική μας εποχή, που χαρακτηρίζεται και από καταιγισμό ηλεκτρονικών πληροφοριών, δεν διστάζει να κατασκευάσει ψευδείς ειδήσεις, είτε για λόγους σκοπιμοτήτων, κυρίως, είτε για γεγονότα και πρόσωπα του παρόντος, είτε του πρόσφατου, είτε του μακρινού παρελθόντος.
     Δυσανάλογο, δυστυχώς, το τέλος της ζωής πολλών εξεχόντων προσωπικοτήτων, σε σχέση με την προσφορά τους! Και εξέχοντες άνδρες της αρχαιότητας δεν απετέλεσαν εξαίρεση! Αν και υπέστησαν πολλές περιπέτειες και γνώρισαν πολλούς διωγμούς εξ αιτίας της φιλαλήθειάς τους και δημοτικότητάς τους, παρέμειναν αταλάντευτα προσηλωμένοι στις Αξίες που υπηρετούσαν. Μήπως και μεταγενέστερα, αλλά και στις μέρες μας δεν παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα; Οι συμπατριώτες του Σωκράτη, π.χ. «ευθύς μετέγνωσαν» μετά το θάνατό του. Η ιστορία επαναλαμβάνεται αιώνες αργότερα, όταν οι σταυρωτές του Ιησού «τύπτοντες εαυτών τα στήθη υπέστρεφον» (Λουκά ΚΒ΄, 48).
     Μαθαίνουμε, ακόμα, ή επαναφέρουμε στη μνήμη μας, μεταξύ άλλων, μέσα από τη μελέτη της Παναγιώτας Λάμπρη, πως ούτε ο Πλάτωνας ούτε ο Αριστοφάνης πέθαναν στην εξορία. Εξόχως ενδιαφέρουσες και οι λεπτομέρειες από την εκστρατεία του Μιλτιάδη κατά της Πάρου και το τέλος του ένδοξου αυτού άνδρα. (Οι επιλογές από το κείμενο της μελέτης είναι ενδεικτικές και προσωπικές).
     Αγαπητή μου Παναγιώτα, νοιώθω την ανάγκη και προσωπικά να σ’ ευχαριστήσω για την τεκμηριωμένη αυτή μελέτη σου, αλλά και γενικά για το συγγραφικό σου έργο, που διδάσκει και έξω από τις σχολικές αίθουσες. Αναμφισβήτητα, όμως, η μελέτη σου αυτή, που αντικατοπτρίζει και τις εν γένει ανησυχίες σου στο εκπαιδευτικό σου λειτούργημα, είναι κι ένα πολύτιμο μέσο διδασκαλίας στους μαθητές σου, που «πρέπει να λάβουν το δίδαγμα, το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία πιο ώριμων ατόμων και κατ’ επέκταση πιο ώριμων κοινωνιών». Γι’ αυτό και πιστεύω πως επιβάλλεται τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να προβάλλονται. Και θέλω να μην θεωρήσεις ούτε υπερβολή ούτε φιλοφρόνηση το ότι είναι τυχεροί εκείνοι οι μαθητές που στους σημερινούς καιρούς των «μεγάλων εκπτώσεων» της Παιδείας, έχουν Δασκάλους των δικών σου ευαισθησιών και ανησυχιών και του δικού σου ύψους. Άλλωστε, και η «εσωτερική ανάγκη» που σε ώθησε στη σύνταξη της μελέτης αυτής, καταδεικνύει και το προσωπικό σου επίπεδο παιδείας!

Λίγα λόγια για τη Συγγραφέα

     Η Παναγιώτα Π. Λάμπρη γεννήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πέραν των πολλών βιβλίων που έχει εκδώσει, έχει πάρει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες με επιστημονικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του προεδρείου του Συνδέσμου Φιλολόγων περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Έχει οργανώσει εκδηλώσεις με λογοτεχνικό/πνευματικό περιεχόμενο και έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις βιβλίων. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο, αναπτύσσει και κοινωνική δράση ως μέλος κοινωνικών φορέων. Είναι μέλος και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, καθώς και άλλων επιστημονικών και πολιτιστικών σωματείων. Αρθρογραφεί πολύ συχνά και δημοσιεύει βιβλιοπαρουσιάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και σε συνεργασία με τους μαθητές της έχει εκδώσει τη μαθητική εφημερίδα «Κοιτάζοντας γύρω μας».
===========================================
* Δείτε ολόκληρο το κείμενο της μελέτης της:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου